PFA/asigurari sociale

Ce s-a mai intamplat nou pe piata de traduceri din Romania sau din strainatate

PFA/asigurari sociale

Mesajde sapientia » Joi Mar 18, 2010 8:22 pm

Buna!
As avea si eu o mica nelamurire la care nu am putut primi raspuns nici macar din partea autoritatilor.
Din februarie anul trecut sunt PFA si ca un om onest mi-am platit acel impozit pe profit de 16%, asa cum mi s-a spus de la administratia financiara.
Zilele trecute am primit o declaratie de impunere de la Casa de Sanatate pe motiv ca nu mi-am achitat asigurarile de sanatate.
Intrebarea ar fi daca cineva care are statut de PFA este obligat sa plateasca aceste asigurari si cum se calculeaza ele ?
Si a doua intrebare ar fi : daca am simultan si un Contract de Munca sunt scutita sau nu de plata acestor asigurari?
sapientia

Re: PFA/asigurari sociale

Mesajde Skybax » Vin Mar 19, 2010 9:36 am

Pentru prima intrebare: da esti obligata sa platesti.Este 6.5% anul asta din profit. Anul trecut parca era 5.5%.
La a doua intrebare e putin mai complicat. Unii au reusit, dupa indelungi chestii, sa obtina neplata si pe PFA daca sunt angajati, altii nu. Dupa cum totul e relativ in Romania legile se interpreteaza cum vrea tanti de la ghiseu.
Legea zice ca Sanatatea sa plateste la totalul veniturilor. Totalul veniturile = salar + PFA + ce mai ai tu: dividente, chirii, etc.
English - French Sworn Translator Manager PUBLITRAD
Skybax

Mesajde Skybax » Joi Apr 22, 2010 6:34 am

Subiectul a fost mutat piata-de-traduceri-f11.html
Skybax

Mesajde Corina » Mar Iun 15, 2010 4:03 pm

Ma omoara contributia la CAS :p. CA PF realizez venituri mici spre f. mici si sunt obligata sa platesc contributia ca procent din salariul minim pe economie: cam 30 RON/ luna (eu credeam ca se plateste la venit realizat, ca impozitul pe profit, dar nu!). Tipa de la ghiseu mi-a sugerat 1. sa ma angajez, 2. sa umblu depa comenzi sau 3. s-o las balta.
Cu contract de munca de 8 ore (copie depusa impreuna cu copia dupa decizia de impunere) se plateste contributia la venit realizat. (Incepand cu anul urmator? Asta nu mai stiu sigur.)
translations should be fun
Corina

Mesajde Skybax » Mie Iun 16, 2010 8:49 am

Corina chiar si pe contractul de munca trebe sa treci un minim
Pentru 8 ore fara studii superioare minim e 600 de lei iar cu studii superioare e 1200 de lei. Totusi ai putea sa ai contract de munca pentru norma partiala de 2 sau 4 ore si atunci salariul e proportional cu nr de ore lucrate.
Ca solutie pt tine iti poti face o intreprindere individuala ca sa iti poti face contract de munca sau poti sa rogi un amic cu firma sa iti tina cartea de munca dar vezi ca pe langa CAS pe suma trecuta in contract va mai fi si impozitul pe suma aia etc etc. Eu pentru 300 de lei salariu lunar (norma 2 ore studii superioare) dau 140 pe luna toate contributiile. Partea buna e ca fiind firma mea eu pot sa imi scad din venit banii astia si asa ma scot la impozit.
Sper ca am fost de ajutor si ca am inteles ce doreai. Daca mai e ceva scrie si o sa vedem cum te putem ajuta

Acum asa ca discutie: (nu ca ar fi treaba mea) Daca pe luna tu faci mai putin de 600 de lei de ce te mai chinui cu PFA-ul ala?
Skybax

Mesajde carmenispasoiu » Vin Aug 20, 2010 6:18 pm

Ce stiti de noile contributii individuale? Ati intreprins vreo actiune in sensul ala?

In Timis, am sunat saptamana trecuta la Pensii ca sa intreb daca mi se schimba contractul pe care il am deja incheiat cu ei (Raspuns: Inca nu am primit dispozitii); la Ocuparea fortei de munca, raspunsul a fost acelasi (in fundal se auzeau discutii pe tema noului Cod fiscal).
Cum este in judetele din care proveniti?
traducator/interpret autorizat franceza/engleza
http://carmenispasoiu.ro
carmenispasoiu

Mesajde Skybax » Mar Aug 24, 2010 5:46 am

Eu nu mai am de vreun an PFA ci am un SRL. La astia de la finante trebuie sa se duca contabila sa le explice legea. De exemplu imi vine intr-o zi o somatie de 17 lei TVA neachitat pe extern. Mi s-a facut parul cret mai ales ca stiam ca am depus tot la timp. Se duce contabila la ANAF si ramane ala crucit cum de firma mea are 2 CIF-uri. Ca nu se poate si a inceput sa urle ca fac evaziune fiscala. De fapt unul e CIF-ul normal si unul e acel minunat VAT number pt colaborarile externe. Si stai si explica la prost ce si cum.
Deci nu ma mira ca habar nu au cate urechi au.
Skybax

Mesajde Leena » Dum Sep 05, 2010 2:13 pm

Skybax scrie:Eu nu mai am de vreun an PFA ci am un SRL. La astia de la finante trebuie sa se duca contabila sa le explice legea. De exemplu imi vine intr-o zi o somatie de 17 lei TVA neachitat pe extern. Mi s-a facut parul cret mai ales ca stiam ca am depus tot la timp. Se duce contabila la ANAF si ramane ala crucit cum de firma mea are 2 CIF-uri. Ca nu se poate si a inceput sa urle ca fac evaziune fiscala. De fapt unul e CIF-ul normal si unul e acel minunat VAT number pt colaborarile externe. Si stai si explica la prost ce si cum.
Deci nu ma mira ca habar nu au cate urechi au.

Finantele Cluj-Napoca stiau de acest International VAT Number si, culmea culmilor, pentru prima data de cand ii frecventez, am dat peste doua (!!!) doamne tare dragute, care mi-au explicat ca la prosti ce si cum.
Leena

Mesajde Leena » Dum Sep 05, 2010 2:21 pm

Referitor la celelalte contributii - Pensii, Sanatate, Somaj

La Sanatate am fost in 2007, mi se pare, si a fost de coma. Este birou separat pentru PFA, unde trebuie sa te pregatesti cu o droaie de acte, printre care: C.I. - original si copie; autorizatia de traducator - original si copie; certificatul de inregistrare fiscala - original si copie; extras de la Finante, cu veniturile realizate pana in prezent; declaratiile fiscale depuse la Finante, atat cele de impunere anticipata, cat si cele anuale - original si copie. Parca si ultimul act de studii, cu foaie matricola cu tot - original si copie. Plus, atentie mare, am mai spus-o, da' e de rasu'-plansu' - "copie dupa plicul in care ati primit declaratiile fiscale". Amu' asta nu cred ca se mai aplica, pentru ca declaratiile fiscale nu mai vin in plic acasa.

Se lua activitatea pe ultimii 5 ani, pentru cei care aveau 5 ani de munca, si durata corespunzatoare de munca, pentru ceilalti. Cine avea venituri 0 pentru un an, platea la salariul minim.

Nu aveam toate aceste acte la mine, ca nu stiam de ele, nici banii aferenti nu-i aveam, veneam de la 600 de km, a doua oara, plateam milioane pe drum, eram plina de nervi si am lasat-o-n... fasole de treaba, ca am zis ca eu nu mai am ce discuta cu tampitii, cand s-or destepta, m-or mai vedea pe acolo. Poate din 2011 incolo, cine stie.
Leena

Mesajde Skybax » Lun Sep 27, 2010 9:28 am

Am discutat cu a mea contabila si cica: nu mai trebuie depuse 7 mii de declaratii peste tot. A ramas trebusoara asta numai pt. DDA. Pentru noi e la fel ca si pana acum impozit si sanatate si pentru cei ce lucreaza cu externul declaratiile TVA.
Skybax

Următorul

Înapoi la Piata de traduceri