Buna tuturor!
Am citit postarile anterioare, insa as avea cateva nelamuriri:
(As vrea sa lucrez in domeniul traducerilor, dar sa fiu in legalitate. )
1. Inteleg din mesajul lui Skybax ca mai bine sa-mi fac firma de traduceri, decat sa fiu un simplu PFA? Corect,nu?
2. In ce consta practic deschiderea acestei firme? Unde trebuie mers/cu ce acte?
Norma de lucru si salariul le trec eu pe contractul de munca in momentul in care infiintez firma ? (Cazul meu ar fi cel al lui Skybax: 2h norma, salariu de 300ron)
3. Daca am firma, nu va mai fi necesar PFA-ul? Sau trebuie sa fiu si PFA pentru a putea da chitante/facturi clientilor? Or pot emite aceste chitante in contul firmei, folosind chitantierul/facturierul in cauza?
(Daca nu ma exprim corect, imi cer scuze. Nu ma pricep prea bine.)
4. Ipotetic, dupa ce am deschis firma si/sau am devenit PFA, ca taxe si impozite sunt de platit urmatoarele:
(Va rog sa ma corectati daca am inteles gresit.)
a) Impozitul pe venit declarat anticipat
b) Impozitul pe profit 16% (Acesta in ce moment/luna din an se plateste? )
c) La Casa de Sanatate 6.5% din profit (profitul - in cazul meu, ipotetic, fiind cei 300ron amintiti mai sus + venitul din ce traduc in cursul anului? Corect? )
d) La Pensii, ce procent din venitul inregistrat se plateste?
e) La final de an fiscal (probabil) se mai plateste si tva-ul de 24% din venitul din traduceri + tva 24% din “salariul” de 300ron amintit mai sus.
Altceva se mai plateste ? Of… iti vine sa te lipsesti cu atatea impozite si taxe!!!!
5. In situatia in care as avea venit din traduceri 0, raman obligatoriu de platit care taxe, ce procent?
6. Daca imi fac firma de traduceri, trebuie sa “angajez” si un contabil?