Buna tuturor!
Am creat acest topic in speranta ca cei cu ceva experienta in domeniul traducerilor sa impartaseasca si noua, celor la inceput de drum in aceasta profesie, macar o parte din experientele lor.
Intentionez sa devin PFA si am inteles ca-mi vor fi necesare: facturierul, chitantierul, stampila + un registru de incasari-plati, un registru inventar si un registru unic de control.
1. Care este rolul fiecarui registru mentionat mai sus?
In registrul "incasari-plati", la categoria "incasari" se trece fiecare banut incasat din orice serviciu de traducere efectuat , iar la "plati", se trec toate cheltuielile, de ex., cu aparatura folosita/achizitionata/conexiunea la internet si alte asemenea?
2. La final de an impozitul se plateste strict pe venitul realizat [ dupa ce s-au scazut cheltuielile]?
3. Pentru cei care lucreaza si cu clienti straini, cum trebuie sa arate factura care li se va da acestora? Ce elemente trebuie sa contina? Exista o factura tip?
4. Registrele amintite mai sus trebuie tinute separat ptr. clientii romani de cei straini? adica, ar trebui sa am cate 2 registre din fiecare tip, unul pentru clientii romani, celalalt pentru cei din strainatate?
5.Cand emit o factura atat ptr. clientii din Romania, cat si ptr cei externi, trebuie emisa si chitanta? Este obligatoriu? sau doar daca clientul in cauza o cere?
6. Exista o modalitate mai simpla/eficienta de a tine evidenta incasarilor si platilor? [ de ex. un soft] Daca da, care ar fi avantajele si dezavantajele unui astfel de program?
7.Daca clientul alege sa-mi plateasca prin transfer bancar, este suficient sa am un cont si un card bancar la o banca si pot merge direct la bancomat ptr a retrage banii sau sunt alte formalitati de indeplinit?
8. Exista vreo alternativa la PFA in Romania? In sensul, de a lucra legal dar fara atatea formalitati (cu registre contabile si alte asemenea)
Multumesc. Astept cu interes orice sugestie.