PFA / facturi / registre contabile

Ce s-a mai intamplat nou pe piata de traduceri din Romania sau din strainatate

PFA / facturi / registre contabile

Mesajde Ella321 » Mie Dec 16, 2009 11:36 pm

Buna tuturor!

Am creat acest topic in speranta ca cei cu ceva experienta in domeniul traducerilor sa impartaseasca si noua, celor la inceput de drum in aceasta profesie, macar o parte din experientele lor.

Intentionez sa devin PFA si am inteles ca-mi vor fi necesare: facturierul, chitantierul, stampila + un registru de incasari-plati, un registru inventar si un registru unic de control.

1. Care este rolul fiecarui registru mentionat mai sus?

In registrul "incasari-plati", la categoria "incasari" se trece fiecare banut incasat din orice serviciu de traducere efectuat , iar la "plati", se trec toate cheltuielile, de ex., cu aparatura folosita/achizitionata/conexiunea la internet si alte asemenea?

2. La final de an impozitul se plateste strict pe venitul realizat [ dupa ce s-au scazut cheltuielile]?

3. Pentru cei care lucreaza si cu clienti straini, cum trebuie sa arate factura care li se va da acestora? Ce elemente trebuie sa contina? Exista o factura tip?

4. Registrele amintite mai sus trebuie tinute separat ptr. clientii romani de cei straini? adica, ar trebui sa am cate 2 registre din fiecare tip, unul pentru clientii romani, celalalt pentru cei din strainatate?

5.Cand emit o factura atat ptr. clientii din Romania, cat si ptr cei externi, trebuie emisa si chitanta? Este obligatoriu? sau doar daca clientul in cauza o cere?

6. Exista o modalitate mai simpla/eficienta de a tine evidenta incasarilor si platilor? [ de ex. un soft] Daca da, care ar fi avantajele si dezavantajele unui astfel de program?

7.Daca clientul alege sa-mi plateasca prin transfer bancar, este suficient sa am un cont si un card bancar la o banca si pot merge direct la bancomat ptr a retrage banii sau sunt alte formalitati de indeplinit?

8. Exista vreo alternativa la PFA in Romania? In sensul, de a lucra legal dar fara atatea formalitati (cu registre contabile si alte asemenea)

Multumesc. Astept cu interes orice sugestie.
Ella321

Re: PFA / facturi / registre contabile

Mesajde Leena » Joi Dec 17, 2009 1:09 am

Ella321, legat de impozit:

In momentul in care te inscrii la Finante (Administratia Financiara), vei completa o declaratie de impozitare anticipata, in care vei trece tu, cu aproximatie, veniturile pe care crezi ca le vei realiza, cheltuielile pe care crezi ca le vei avea si diferenta dintre cele doua. In functie de respectiva diferenta, vei plati, in acel moment, impozitul anticipat. In luna mai a anului urmator, vei depune, la Administratia Financiara, declaratia reala a veniturilor realizate pe anul precedent, in functie de care se va recalcula impozitul. Daca ai platit prea mult impozit anticipat fata de impozitul real, ti se va returna diferenta. Daca ai platit prea putin, vei plati diferenta.

Eu am avut chitantier si facturier pe hartie, si nu am emis unul fara altul.
Leena

Mesajde Skybax » Joi Dec 17, 2009 9:03 am

O sa fac 10 posturi pentru fiecare intrebare ca altfel ma incurc. Deja am luat-o de 3 ori de la capat :D

Prima:

Intentionez sa devin PFA si am inteles ca-mi vor fi necesare: facturierul, chitantierul, stampila + un registru de incasari-plati, un registru inventar si un registru unic de control.
1. Care este rolul fiecarui registru mentionat mai sus?

Facturier poti sa ai din ala clasic sau poti sa le emiti pe calculator. Este un topic pe tema asta. Te rog mult sa il citesti. Sunt opiniile mai multor colegi care au procedat si asa si asa. La fel si cu chitantele. Se pot emite si pe calculor. De exemplu eu nu am facturier si chitantier fizic. Am un program care face treaba asta pentru mine. Stampile eu am 2. Una rotunda cu numele PFA-ului, CIF si adresa pentru facturi si una dreptunghiulara cu numele meu, MJ, nr autoriz. si combinatia de limbi pentru incheieri

In registrul "incasari-plati", la categoria "incasari" se trece fiecare banut incasat din orice serviciu de traducere efectuat , iar la "plati", se trec toate cheltuielile, de ex., cu aparatura folosita/achizitionata/conexiunea la internet si alte asemenea?

La categoria incasari se trece absolut orice factura emisa de catre tine catre clienti.
La plati se trec cheltuielile pentru care ai documente justificative: bon fiscal stampilat de unitatea emitenta daca valoare este mai mica de 100 lei fara TVA si factura fiscala catre PFA-ul tau daca valoarea este mai maire de 100 lei fara TVA. Pentru sumele de peste 1800 lei fara TVA se face amortizare. Adica suma respectiva se imparte la 36 de luni si se trece in fiecare luna suma rezultata. Aici intervine Registrul Inventar. Acolo se trec obiectele pentru care faci amortizare. Atentie la masini amortizarea este intre 4 si 5 ani in functie de valoarea acesteia.
Poti deconta factura la internet daca aceasta este pe PFA. La cel si cea pt telefonia mobila. De asemenea mai poti deconta o parte din cheltuielile de la intretinerea apartamentului: doar pentru partea utilizata de PFA. De exemplu: eu am o garsoniera si decontez tot pentru ca o utilizez numai pentru asa ceva. La un ap cu 2 camere vrei imparti suma la 2. Si tot asa mai departe.
Din ce stiu eu: un PFA poate deconta tot ce tine de el pentru functionarea corecta si aici intra: utilitati, abonamente, carti, DVD/CD, echipamente birou, birotica... etc. Am vazut persoane care deconteaza si haine si medicamente. In limita a 2% din venitul din anul anterior se pot deconta cheltuieli de protocol - mancare si sucuri, cafele de la restaurante sau cumparate din magazine. Atentie: fara bauturi alcoolice.

Cu RUC (registru unic de control) nu ai tu treaba. In ala noteaza nenea de la finante cand face control.
English - French Sworn Translator Manager PUBLITRAD
Skybax

Mesajde Skybax » Joi Dec 17, 2009 9:06 am

3. Pentru cei care lucreaza si cu clienti straini, cum trebuie sa arate factura care li se va da acestora? Ce elemente trebuie sa contina? Exista o factura tip?

Pai eu pe factura catre extern am trecut tot ce trec si pe o factura catre o firma din Romania dar pe langa suma in euro apare si cursul valutar din ziua respectiva si echivalentul in lei. Asta face singur programul meu de facturare. Nu cred ca exista facturi tip
Daca nu ai program sa faca treaba cu, cursul valutar te uiti tu pe pagina la BNR si treci cursul. Tu in contabilitate o inregistrezi in lei la cursul zilei al BNR.

4. Registrele amintite mai sus trebuie tinute separat ptr. clientii romani de cei straini? adica, ar trebui sa am cate 2 registre din fiecare tip, unul pentru clientii romani, celalalt pentru cei din strainatate?
Nu. Am explicat mai sus de ce
Skybax

Mesajde Skybax » Joi Dec 17, 2009 9:08 am

5.Cand emit o factura atat ptr. clientii din Romania, cat si ptr cei externi, trebuie emisa si chitanta? Este obligatoriu? sau doar daca clientul in cauza o cere?

Am facut tot eu un topic pe tema asta. Chitanta se emite numai atunci cand primim banii cash, in mana. Daca banii se primesc prin transfer bancar, paypal, moneybrokers, etc nu trebuie chitanta ci se pune in acte extrasul de cont de la banca, istoricul din paypal etc.
Skybax

Mesajde Skybax » Joi Dec 17, 2009 9:13 am

6. Exista o modalitate mai simpla/eficienta de a tine evidenta incasarilor si platilor? [ de ex. un soft] Daca da, care ar fi avantajele si dezavantajele unui astfel de program?

Cea mai simpla metoda este o contabila. Acum depinde cat castigi si daca iti permiti sa o platesti. In primul an pana am invatat toate cele expuse mai sus am avut o contabila. Oricum toate cele expuse mai sus nu le-am invatat pe toate de la ea dar in primul rand imi era lene sa scriu eu RIP-ul.
Ca soft recomand SAGA. E free. Da exista avantaje sa tii contabilitatea intr-un soft: in primul rand ai o evidenta mult mai clara a ceea ce a iesit si a intrat si nu te trezesti ca mine la sfarsit de an cu prea multe facturi de incasare si prea putine de cheltuieli si incepi sa te zbati sa scoti cheltuieli ca sa iesi bine la impozit. De altfel iti ofera o mai buna organizare.
In al doilea rand: scapi de scris RIP-ul: la acesta se trece numai suma totala a incasarilor minus suma totala plati si se ataseaza foile imprimate cu desfasuratorul scoase din program.
Dezavataj ar fi ca: pana pricepi singura ce cheltuiala in ce cont contabil vine e destul de greut, dar o data trecut peste asta e mult mai comod.
Skybax

Mesajde Skybax » Joi Dec 17, 2009 9:14 am

7.Daca clientul alege sa-mi plateasca prin transfer bancar, este suficient sa am un cont si un card bancar la o banca si pot merge direct la bancomat ptr a retrage banii sau sunt alte formalitati de indeplinit?

Da, daca ai un card atasat contului. De preferat pe PFA pentru a putea deduce comisioanele.
Eu am si internet banking ca sa vad exact ce si cum s-a platit sa nu trebuiasca sa merg la banca des. De altfel eu am o mare lene de a iesi din casa. Mai ales acum ..BRRRRR.
Skybax

Mesajde Skybax » Joi Dec 17, 2009 9:15 am

8. Exista vreo alternativa la PFA in Romania? In sensul, de a lucra legal dar fara atatea formalitati (cu registre contabile si alte asemenea)

Nu. Cel putin din cate stiu eu de birocratie nu poti scapa. Dar de ce te cramponezi atat de registrele alea? Oricum ai treaba cu ele o data pe an nu in fiecare zi. La sf anului tragi aer in piept si iti iei 2 zile libere si le faci.

Ei nu am facut decat 6 posturi. La impozit ti-a raspuns Leena. Dar te rog mult pe viitor mai citeste topicurile de pe forum ca la unele intrebari, dupa cum am precizat, aveai raspunsuri in alte topicuri de pe forum.
Skybax

Mesajde Leena » Vin Dec 18, 2009 12:46 am

Una dintre idioteniile Finantelor, dintr-alea de te fac sa lasi naibii PFA-ul:

Am platit impozitul pe anul trecut in luna mai a acestui an. Au fost niste incurcaturi, in sensul ca nu ma gaseau in baza de date, pentru ca eu nu depusesem la inceputul anului trecut declaratie anticipata de venit pentru anul trecut (2008). Nu am stiut ca trebuie sa depun aceasta declaratie anual, in plus, in 2007, nu am depus-o, pentru ca s-a considerat ca venitul probabil pe anul 2007 este venitul real pe 2006. In fine, o mare tampenie.

Am depus in mai si declaratia anticipata pe 2008, sa fie.

Dupa cum spuneam, am platit impozitul pe 2008 in luna mai a acestui an. Am intrebat de 2 ori! daca suma platita reprezinta impozitul integral pe 2008 si de 2 ori! mi s-a raspuns afirmativ.

Acum m-a anuntat matusa mea ca mi-a venit somatie de plata de la Finante, cum ca sunt restantiera cu 200 de RON, diferenta de impozit pe 2008...
Leena

Mesajde Skybax » Vin Dec 18, 2009 9:20 am

Pe mine ma seaca ideea asta de anticipat. Vine o suma undeva cu 25% mai mare decat cea reala de anu trecut. Cand am primit impozitul pe 2008 si anticipatul pe 2009 mi-a venit sa plang. Eu ma asteptam la o suma si a venit suma dubla +25%. Acum mi-a venit somatie sa achit rapid anticipatul. Of da de unde? De unde sa scot bani si pt ala? Cand eu am strans bani tot anul numai pt impozit pe 2008.
Skybax

Următorul

Înapoi la Piata de traduceri