PFA/asigurari sociale

Ce s-a mai intamplat nou pe piata de traduceri din Romania sau din strainatate

Re: PFA/firma/taxe

Mesajde Dana2 » Dum Mar 13, 2011 11:53 am

Buna tuturor!

Am citit postarile anterioare, insa as avea cateva nelamuriri:
(As vrea sa lucrez in domeniul traducerilor, dar sa fiu in legalitate. )

1. Inteleg din mesajul lui Skybax ca mai bine sa-mi fac firma de traduceri, decat sa fiu un simplu PFA? Corect,nu?

2. In ce consta practic deschiderea acestei firme? Unde trebuie mers/cu ce acte?
Norma de lucru si salariul le trec eu pe contractul de munca in momentul in care infiintez firma ? (Cazul meu ar fi cel al lui Skybax: 2h norma, salariu de 300ron)

3. Daca am firma, nu va mai fi necesar PFA-ul? Sau trebuie sa fiu si PFA pentru a putea da chitante/facturi clientilor? Or pot emite aceste chitante in contul firmei, folosind chitantierul/facturierul in cauza?
(Daca nu ma exprim corect, imi cer scuze. Nu ma pricep prea bine.)

4. Ipotetic, dupa ce am deschis firma si/sau am devenit PFA, ca taxe si impozite sunt de platit urmatoarele:
(Va rog sa ma corectati daca am inteles gresit.)

a) Impozitul pe venit declarat anticipat
b) Impozitul pe profit 16% (Acesta in ce moment/luna din an se plateste? )
c) La Casa de Sanatate 6.5% din profit (profitul - in cazul meu, ipotetic, fiind cei 300ron amintiti mai sus + venitul din ce traduc in cursul anului? Corect? )
d) La Pensii, ce procent din venitul inregistrat se plateste?
e) La final de an fiscal (probabil) se mai plateste si tva-ul de 24% din venitul din traduceri + tva 24% din “salariul” de 300ron amintit mai sus.

Altceva se mai plateste ? Of… iti vine sa te lipsesti cu atatea impozite si taxe!!!!
5. In situatia in care as avea venit din traduceri 0, raman obligatoriu de platit care taxe, ce procent?

6. Daca imi fac firma de traduceri, trebuie sa “angajez” si un contabil?
Dana2

Re: PFA/firma/taxe

Mesajde Skybax » Lun Mar 14, 2011 7:39 pm

Dana2 scrie:Buna tuturor!

Am citit postarile anterioare, insa as avea cateva nelamuriri:
(As vrea sa lucrez in domeniul traducerilor, dar sa fiu in legalitate. )

1. Inteleg din mesajul lui Skybax ca mai bine sa-mi fac firma de traduceri, decat sa fiu un simplu PFA? Corect,nu? Din punctul meu de vedere e mai bine. In momentul de fata pentru un PFA se depun mai multe declaratii si se platesc impozite mai mari decat pentru un SRL

2. In ce consta practic deschiderea acestei firme? Unde trebuie mers/cu ce acte?
Norma de lucru si salariul le trec eu pe contractul de munca in momentul in care infiintez firma ? (Cazul meu ar fi cel al lui Skybax: 2h norma, salariu de 300ron) Nu stiu, imi pare rau. Eu am mers la o firma specializata pe asa ceva si am achitat ceva mai mult dar mi-au pus actele finale in brate. Salariu pentru tine si contractul de munca ti-l faci cand vrei.

3. Daca am firma, nu va mai fi necesar PFA-ul? Sau trebuie sa fiu si PFA pentru a putea da chitante/facturi clientilor? Or pot emite aceste chitante in contul firmei, folosind chitantierul/facturierul in cauza?
(Daca nu ma exprim corect, imi cer scuze. Nu ma pricep prea bine.) Din punct de vedre fiscal ambele sunt legale, de pe ambele se pot emite facturi / chitante la clienti. Poti fi ambele sau poti alege ori SRL ori PFA.

4. Ipotetic, dupa ce am deschis firma si/sau am devenit PFA, ca taxe si impozite sunt de platit urmatoarele:
(Va rog sa ma corectati daca am inteles gresit.)

a) Impozitul pe venit declarat anticipat Doar la PFA
b) Impozitul pe profit 16% (Acesta in ce moment/luna din an se plateste? ) La SRL la 3 luni la PFA anual
c) La Casa de Sanatate 6.5% din profit (profitul - in cazul meu, ipotetic, fiind cei 300ron amintiti mai sus + venitul din ce traduc in cursul anului? Corect? ) La PFA 6,5 din venitul total, la SRL 6,5 din 300 de lei cat ai salariu
d) La Pensii, ce procent din venitul inregistrat se plateste? La PFA 30,5 % din toata venituri parca - nu sunt sigura, la SRL 30 % din 300 de lei
e) La final de an fiscal (probabil) se mai plateste si tva-ul de 24% din venitul din traduceri + tva 24% din “salariul” de 300ron amintit mai sus.Nu exista asa ceva. TVA se achita doar daca este platitor de TVA dar in principiu la infiintare optezi pentru neplatitor si abia apoi daca ajungi la un venit brut de 35.000 de euro pe an treci obligatoriu la Platitor de TVA

Altceva se mai plateste ? Of… iti vine sa te lipsesti cu atatea impozite si taxe!!!! Contabila la SRL
5. In situatia in care as avea venit din traduceri 0, raman obligatoriu de platit care taxe, ce procent? la PFA nu stiu, probabil ca nimic, la SRL taxele pe salariu + contabila

6. Daca imi fac firma de traduceri, trebuie sa “angajez” si un contabil?
OBLIGATORIU - dar acelasi lucru o sa trebuiasca in curand si la PFA - sunt prea multe declaratii de depus, in loc sa facem traduceri stam la cozi
English - French Sworn Translator Manager PUBLITRAD
Skybax

Re: PFA/asigurari sociale

Mesajde Dana2 » Mar Mar 15, 2011 1:26 pm

Multumesc tare mult, Skybax, penstru raspunsuri. Imi sunt extrem de utile.
Ma bucur ca exista acest forum si persoane ca tine care dau o "mana de ajutor"...

Concluzionez ca totalul taxelor ajunge la aproape 50% din venitul realizat, daca nu chiar mai mult, caci mai sunt si alte cheltuieli... curentul electric, internetul etc.

Deci daca nu as avea activitate continua, cu cel putin 1000-2000ron venit brut/luna (sa zic), chiar nu se merita un PFA sau un SRL... avand in vedere cheltuielile lunare sau anuale.
Dana2

Mesajde Skybax » Mie Mar 16, 2011 10:02 am

In cazul in care traiesti in RO nu se merita deloc sa dai la stat :) dar asta e doar parerea mea.
Nu ajungi chiar la 50% dar pe aproape la PFA cam la un 42% si la SRL cam la un 30% ....
Acum depinde cu cine lucrezi, daca ai clienti PF care nu vor factura nu ai nevoie de nimci, daca lucrezi doar cu firme ca mine, nu ai cum sa nu ai o forma legala.
English - French Sworn Translator Manager PUBLITRAD
Skybax

Mesajde carmenispasoiu » Dum Mar 11, 2012 9:33 pm

traducator/interpret autorizat franceza/engleza
http://carmenispasoiu.ro
carmenispasoiu

Mesajde Dana2 » Mie Mai 02, 2012 9:35 pm

Revin cu alte cateva nelamuriri. Am intentionat sa deschid un PFA cu ceva timp in urma, insa vazand cu nu gasesc colaboratori, am renuntat la idee, mai ales ca nu toate detaliile imi erau/sunt clare. Recent, ma gandeam din nou la PFA si tot rasfoind site-urile am citit si alte informatii care au adus cu sine noi intrebari.

M-as bucura tare mult daca ar putea cineva sa ofere un raspuns nelamuririlor de mai jos... orice informatie este binevenita.

1.In situatia in care NU am activitate, daca as deschide un PFA, ce cheltuieli am lunare cu acest PFA? Teama mea cea mai mare este ca - in cazul in care nu as gasi colaboratori - as face rost de cheltuieli suplimentare, lunare, fara ca eu sa inregistrez vreun venit.

Am inteles ca sunt mai multe obligatii de achitat ( mai sunt de actualitate urmatoarele?):
5.5% venitul net la sanatate;
minim 222 lunar la pensie si din ce ramane, 16% impozit la stat?

Toate acestea, de achitat lunar, chiar daca nu am activitate?

2.Lunare, de platit sunt la sanatate si la pensie? Anual, impozitul la stat?

3.Aceste obligatii de achitat de mai sus, se achita si in functie de suma trecuta in declaratie privind venitul estimat? De exemplu, daca am trecut la venitul estimat (sa zicem 1000 ron), cheltuielile estimate (sa zicem 800 ron) si la profitul net estimat (200 ron) obligatiile de achitat de mai sus (sanatate, pensii), vor fi calculate lunar la profitul net de 200ron???

Practic, chiar daca NU traduc, deci nu realizez niciun venit, eu lunar o sa am de platit o anumita suma la sanatate si pensii?

4.Ce fel de informatii se trec in registrul inventar? Dar in registrul unic de control?

5.Am citit pe un site intr-un comentariu, pe forumul site-ului, ca... „cheltuielile cu sanatatea si pensia sint deductibile, la fel ca si cheltuielile legate de desfasurarea activitatii, iar partial sint deductibile cele cu telefonul si intretinerea + electricitate + gaze daca ai sediul acasa”.

As dori sa intreb:

- In ce conditii sunt deductibile cheltuielile?
- In care registru se trec cheltuieli de tipul cele cu electricitatea, telefon si ce procent din facturile respective se poate considera cheltuiala cu traducerile?
- Trebuie atasate respectivele facturi pentru a face dovada cheltuielilor respective?

6. Cand se colaboreaza cu un client strain, i se da o chitanta/factura similara celei care se da si cleintului roman? sau sunt necesare un chitantie si un facturier special pentru clientii straini?
Dana2

Anterior

Înapoi la Piata de traduceri