Cautand pe internet am dat peste un film pe youtube pe care bineinteles ca nu am avut rabdarea sa il vad pana la capat dar care este plin de aberatii specifice despre facturi si chitante. Nu voi posta linkul acestui film pentru ca nu doresc sa fac reclama respectivului.
Ca sa fie clar
Dupa efectuarea unei lucrari de traducere sau a mai multor lucrari se emite factura catre client:
Daca clientul este persoana juridica factura trebuie sa aiba urmatoarele date
- denumire firma
- CUI CIF Nr. ord. REg com. dupa caz
- adresa societatii
- contul bancar
- banca
- capitalul social
Daca clientul este persoana fizica
- nume si prenume
- CNP
- adresa
- eventual nr de tel
Important: S-a scos obligativitatea semnarii si stampilarii facturilor fiscale conform normelor din Codului Fiscal 2007, art. 155, al. 6 si anume "Semnarea si stampilarea facturilor nu sunt obligatorii.", cu atat mai mult cu cat aceasta este emisa fara tva.
Stiu de asemenea ca sunt foarte multe birouri care cer ca facturile sa fie stampilate si semnate
Important: In spatele unei facturi emise trebuie sa existe un contract cand zic in spatele ma refer la baza pe care se emite acea factura. Nu ma refer ca se ataseaza contractul la factura doamne fereste.
Pentru platile efectuate cash
- se emite chitanta in care se scrie suma si CVF (contravaloare factura) si nr si data facturii
Pentru platile efectuate prin banca: transfer bancar, ordin de plata
- nu se emite chitanta, dovada va fi extrasul de cont de la banca
In caz de nelamuriri va astept cu intrebari