Facturi si chitante

Ce s-a mai intamplat nou pe piata de traduceri din Romania sau din strainatate

Facturi si chitante

Mesajde Skybax » Vin Dec 04, 2009 5:27 pm

Cautand pe internet am dat peste un film pe youtube pe care bineinteles ca nu am avut rabdarea sa il vad pana la capat dar care este plin de aberatii specifice despre facturi si chitante. Nu voi posta linkul acestui film pentru ca nu doresc sa fac reclama respectivului.

Ca sa fie clar
Dupa efectuarea unei lucrari de traducere sau a mai multor lucrari se emite factura catre client:
Daca clientul este persoana juridica factura trebuie sa aiba urmatoarele date
- denumire firma
- CUI CIF Nr. ord. REg com. dupa caz
- adresa societatii
- contul bancar
- banca
- capitalul social
Daca clientul este persoana fizica
- nume si prenume
- CNP
- adresa
- eventual nr de tel

Important: S-a scos obligativitatea semnarii si stampilarii facturilor fiscale conform normelor din Codului Fiscal 2007, art. 155, al. 6 si anume "Semnarea si stampilarea facturilor nu sunt obligatorii.", cu atat mai mult cu cat aceasta este emisa fara tva.
Stiu de asemenea ca sunt foarte multe birouri care cer ca facturile sa fie stampilate si semnate
Important: In spatele unei facturi emise trebuie sa existe un contract cand zic in spatele ma refer la baza pe care se emite acea factura. Nu ma refer ca se ataseaza contractul la factura doamne fereste.

Pentru platile efectuate cash
- se emite chitanta in care se scrie suma si CVF (contravaloare factura) si nr si data facturii
Pentru platile efectuate prin banca: transfer bancar, ordin de plata
- nu se emite chitanta, dovada va fi extrasul de cont de la banca

In caz de nelamuriri va astept cu intrebari
English - French Sworn Translator Manager PUBLITRAD
Skybax

Re: Facturi si chitante

Mesajde adrianald7 » Mie Dec 23, 2009 10:34 am

buna ziua,
va multumesc pentru informatii. pentru ca sunt la inceput de drum imi sunt foarte utile.
O zi minunata si Sarbatori cu bine!
adrianald7

Mesajde Skybax » Mie Dec 23, 2009 10:44 am

Ne pare bine ca esti alaturi de noi. Te asteptam cu intrebari si o sa te ajutam cu tot ce ne sta in putere.
Skybax

Mesajde Soap » Lun Apr 05, 2010 10:07 am

Salutari!

Am citit recent in presa ca PFA-urile, SRL-urile si asociatiile familiale trebuie sa declare pana la sfarsitul lui aprilie nu-stiu-ce, forma aleasa sau asa ceva, altfel pot fi radiate.

Sa se refere oare si la noi? Ma gandesc mai ales la traducatorii PFA neplatitori de TVA (ca parca la venituri mici nu platim TVA)

Aveti grija sa nu scapati ceva din vedere!
Soap

Mesajde Skybax » Joi Apr 22, 2010 6:36 am

Am vorbit despre asta cu a mea contabila, PFA-urile noastre de traducatori, la fel ca si medicii, avocatii etc au regim special si nu mai trebuie sa declare forma in care isi vor continua activitatea. Acestea sunt considerate activitati independente si asta e singura forma in care pot functiona de fapt.
Pana pe 17 mai din ce am vazut (eu stiam de 25 aprilie) trebuie depusa declaratia 200 la ANAF.
Skybax

Mesajde Soap » Vin Apr 30, 2010 10:09 am

Multumesc, Skybax, pentru explicatiile anterioare :)

Stimati colegi,

Desi de ani de zile lucrez ca PFA, platesc impozit si eliberez facturi (inclusiv catre clienti persoane juridice), abia de curand am aflat ca in 2007 codurile PFA-urilor au fost schimbate. Am intrebat la Finante si mi-au spus ca "doar se stia, s-a anuntat in presa". Iata, eu nu sunt o mare cititoare a presei si, oricum, oricine poate "scapa din vedere" un ziar cu un anunt, chiar daca este un cititor. Ma intreb cum de Finantele, care-mi trimit atatea plicuri pentru impozit si, mereu, somatii, ca ultimului infractor (am mai auzit si alte
persoane care au remarcat aceasta modalitate nepotrivita de a aborda un platitor
de impzite), cum de nu au anuntat, pe aceeasi cale, aceasta schimbare?

Dvs. cum ati aflat, la vremea respectiva?

PS. Pana acum, nici un client al meu nu s-a plans de vreo neregula pe factura.

Ada
Soap

Mesajde Skybax » Vin Apr 30, 2010 12:01 pm

sincer nu am avut aceasta problema in 2007 pentru ca PFA-ul meu nu exista atunci.
Oricum da ai mare dreptate ca ai fi putut sa includa o foaie in acele plicuri si sa zica la fiecare si sa semnezi pentru ea, ca oricum semnam pentru somatiile lor, si atunci nu mai putea zice nimeni ca nu a stiut.
Clientii nu s-au plans pentru ca probabil ca nu au observat.
Eu am emis un an de zile facturi (cate 2 pe luna) catre o firma si abia in al doilea an au observat ca CUI-ul lor era gresit. Le-am zis ca asta e ca oricum nu am ce sa le fac si alta data sa caste ochii. Acum depinde cum se vor descurca / te vei descurca la un control.

Si iar revin la ideea mea: de asta e bine sa existe pe acest forum cat mai multe posturi cu probleme si solutii ca sa reusim macar in al noulea ceas sa fim informati.
Skybax

Mesajde Leena » Lun Mai 03, 2010 12:58 pm

Eu am un certificat de inregistrare fiscala, cu un CUI, dar nu ma intrebati de cand il am, cred ca din 2007. Cum am aflat de el... cred ca atunci cand am depus declaratia de venit.
Leena

Mesajde Soap » Mie Mai 05, 2010 6:51 am

Am fost ieri la Finante si mi-au dat noul CUI. Am intrebat daca mai pot folosi vechiul meu facturier/chitantier, iar functionara m-a repezit : "cum sa le mai folositi, ca au CUI-ul vechi?". Acum, m-am gandit sa folosesc facturi/chitante pe calculator, m-am dus la biroul "informatii contribuabili" si am intrebat cum trebuie sa procedez, iar functionara de acolo a inceput sa zbiere ca "de ce sa fac pe calculator", iar pentru cum trebuie sa arate factura, ca "ce, nu stiu legea 105, zice clar!". Asa ca, insotita de zbierete, am iesit cu coada intre picioare si vin aici sa intreb oamenii normali cum se procedeaza cu aceste facturi pe calculator. Va multumesc pentru rabdare! :)

PS. Mai am ceva impotriva facturilor tipizate; firma la care am fost sa-mi fac carnetele respective mi-a tras o plasa de toata frumusetea; Certificatul emis de Finante avea o greseala pe numele meu de familie (a de la lamaie in loc de a de la portocala), eu le-am dat celor de la tipografie si buletinul si ne-am inteles ca trebuie sa treaca numele asa cum e pe buletin, apoi au emis carnetele cu "lamaie" si a trebuit sa repet comanda, repetand si plata, desi nu era vina mea.
Soap

Mesajde Skybax » Mie Mai 05, 2010 1:45 pm

Cum adica de ce sa le emiti pe calculator... pai pentru ca
1. e mai comod
2. e mai simplu
3. poti corectat greselile
4. scapi de hartogaria din casa (cel putin pe moment)
etc etc etc

Cum le emiti pe calculator
1. cauti un program special pentru asta (eu am facturis si e 75 de lei licenta pe viata) care stie sa puna logo, background la facturi, stie de facturi in RON, EUR sau USD, are baza de date clienti, sti ce sunt alea facturi externe, are actualizare curs valutar de pe net etc etc - adica pentru ce imi trebuie mie (noua in general) e prea bun
2. iti faci tu formatul in word sau excel - gasesti templates pe net cate vrei
le trimiti pe mail sau le printezi si le trimiti prin posta sau le dai tu clientilor in mana stampilate si semnate.
nu mai comentez nimic de comportamentul celor de la finante ca imi omor nervii degeaba

Sa imi zici ce varianta alegi si cu ce te mai pot ajuta. Eu in veci nu o lucrez cu facturier sau chitantier in forma pe hartie
Skybax

Următorul

Înapoi la Piata de traduceri